De AFM stelt dat de sector moet meten of de aangedragen oplossingen effectief zijn. En dat is precies wat wij doen. Naast dat we voor geldgevers de reden van achterstand en de effectiviteit van geboden hulp (job- budgetcoach ed) inzichtelijk maken, verzorgen we ook geautomatiseerde klantsegmentatie. Zo kunnen geldgevers direct contact opnemen met consumenten die voor de eerste keer in een achterstand situatie komen. Zo is er snel inzicht in potentiële risico’s, kan er tijdig indien nodig hulp geboden worden en het pand behouden blijven.

Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De vaste Kamercommissie Financiën had om een reactie gevraagd op een in september gepubliceerd rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De toezichthouder heeft onderzocht hoe hypotheekverstrekkers hun klanten helpen een betalingsachterstand te voorkomen en wat voor oplossingen er worden geboden bij een achterstand. In dat rapport concludeert AFM dat de helft van de hypotheekaanbieders nog geen of onvoldoende stappen heeft genomen om betalingsachterstanden te voorkomen.

AFM stelde in september dat aanbieders sneller zicht moeten krijgen op de risico’s op een betalingsachterstand. Ook moeten banken op tijd contact opnemen met klanten na het signaleren van risico’s en hen informeren. Ook moet de sector meten of de aangedragen oplossingen effectief zijn.