Vorige week reed ik een rally. In 1999 reed ik mijn eerste om vervolgens verslaafd te raken. Tijdens de rally kwam ik erachter dat een goede rally rijden veel overeenkomsten heeft met een goede Credit Management rapportage maken.

De rally die ik rijd bestaat uit heel veel verschillende kaart systemen. Op de kaarten die je krijgt moet je namelijk de route construeren en deze zo nauwkeurig mogelijk binnen de beschikbare tijd rijden. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Om het extra moeilijk te maken worden de kaarten behoorlijk gemanipuleerd. Wegen die er in werkelijkheid zijn worden verwijderd en niet bestaande erop gezet. De rally maker doet er alles aan om jou met de nodige strafpunten bij de finish te laten komen.

Voorbereiding is het halve werk

Rally kaartGewapend met meetlint op schaal, vergrootglas en markeerstiften starten wij dan ook met het intekenen van de route op het kaartmateriaal. Ingetekende lijnen met blokkades waar je niet mag komen, pijlen via de kortste route en nog meer verschillende systemen. Eenmaal je route ingetekend kun je op pad.

Voordat de juiste credit management cijfers gerapporteerd kunnen worden, moet ook eerst eenduidig de route gedefinieerd worden. Wat is het doel? Waar willen we naartoe? En welke gegevens zijn nodig om dat te bereiken? Daar blijkt vaak de crux te zitten als blijkt dat de gegevens niet altijd voorhanden zijn omdat veel applicaties geen historie bijhouden of simpelweg sommige gegevens weglaten als ware het een echte rally.

Omgaan met het onverwachte

Terug naar de rally; alles voorbereid, we kunnen de auto in. De eerste kaart begint al gelijk goed. Na 500 meter worden we volgens de kaart rechtdoor gestuurd. We staan echter op een T-splitsing. Wat zegt het reglement in dat geval? Zo min mogelijk afwijken van de geconstrueerde route en een aanpassing van de route maken, een zogenaamde reconstructie. In ons geval rechtsaf om vervolgens direct links te kunnen en zo de ingetekende route te kunnen volgen.

Ook in de Credit Management praktijk worden we regelmatig geconfronteerd met het onverwachte.  We willen iets gerapporteerd hebben wat niet lijkt te kunnen. Bijvoorbeeld omdat de data niet of niet in het juiste formaat beschikbaar is. Met behulp van enkele reconstructies zoals conversies / verrijkingen / omleidingen (andere datasystemen raadplegen of opzetten) kunnen we uiteindelijk de gewenste rapportages verkrijgen. Net als in de rally zit hier de challenge om niet teveel strafpunten op te lopen.

Stap voor stap naar het einddoel

herfstEn zo verloopt ook de rest van de rallydag. We maken reconstructie op reconstructie en puzzelen wat af op weg naar ons einddoel. Ondertussen genieten we van de omgeving. Wat is de Veluwe toch mooi met al die herfstkleuren!

Bij het rijden van een rally is fouten maken onvermijdelijk. Bij een goed uitgezet rally komt zelfs het meest ervaren team niet zonder strafpunten over de finish. Zijn het niet de complexe routes dan is het wel de tijdsdruk die daarvoor zorgt.

De complexiteit van Credit Management rapportages is groot. Een veelheid aan databronnen moet worden geraadpleegd en samengevoegd om de juiste rapportage te kunnen maken. Net als bij een goede rally is het zaak om zo snel mogelijk fouten te ontdekken door regelmatig te checken of het einddoel nog in zicht is en onderweg te genieten van het maak proces.

Ervaring doet wonderen

Rally bekersMet mijn 20-jarig jubileum rally rijden in zicht, begint de ervaring zijn werk te doen. De trucjes van de rally maker begin ik te doorzien, kaarten & routes lees ik als een boek en het aantal fouten dat ik maak bij een reconstructie wordt alsmaar minder. Steeds vaker eindig ik dan ook op het podium.

In mijn werk als Credit Management reporting specialist is het niet anders. Ook hier speelt ervaring een steeds grotere rol. De hoeveelheid data is alleen maar toegenomen in de afgelopen jaren, en de toegevoegde waarde van de juiste rapportages wordt alleen maar belangrijker. Ik geniet dan ook enorm van alle rapportage puzzels die ik voor onze klanten mag oplossen. Als er Credit Management Rapportage awards zouden bestaan dan stonden onze klanten zeker op het podium.

Rally’s rijden of rapportages maken, het blijft een uitdaging!

Irma de Bruijn is Credit Management rapportage specialist bij creditcubes. Ze zorgt er al jaren voor dat organisaties díe inzichten krijgen die nodig zijn om de processen te optimaliseren en kosten efficiënter te kunnen werken.

creditcubes heeft in huis wat u al jaren zoekt. Wilt u ook eens zien wat u altijd al gemist heeft? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een demo van creditcubes.